Laurus nobilis
Nebo-li Vavřín vznešený nebo také bobkový list.
Stálezelený dvoudomý keř nebo strom, u nás dorůstá přibližně výšky 0,5 – 2m. Má zelené listy vejčitého tvaru.
Zálivka – pravidelná
Světlo – slunné až polostinné stanoviště
Substrát – vyžaduje propustnou, humózní půdu
Není mrazuvzdorný, proto je vhodný pro pěstování v přenosné nádobě a v zimě je zapotřebí přezimovat v chladné místnosti při teplotě 3-18°C.
Listy vavřínu se sklízí z dvouleté rostliny a lze je použít jak čerstvé, sušené, ale i naložené do octa. Listy mají kořeněnou, mírně nahořklou chuť s nádechem citrusů. Pravidelným zastřiháváním se dá koruna libovolně tvarovat.
Laurus nobilis má široké využití v kuchyni, používá se do marinád, kyselých jídel, do pikantních masových pokrmů, do různých omáček na těstoviny, do základu na vývar, hodí se skvěle do sladkých nákypů a luštěninových polívek. Je nezbytnou součástí při nakládání zeleniny a hub.
Zajímavost: Vavřín je známý již od starověku, kdy si z něj Římané a Řekové dělali věnce – byl symbolem slávy a vznešenosti.