Citrus Sinensis - pomerančovník

Citrus Sinensis neboli pomerančovník čínský, je jedním z nejrozšířenějších a oblíbených druhů citrusových stromů na celém světě. Jeho plody jsou symbolem osvěžující chuti, sladké šťávy a všestranného využití v kuchyni i k výrobě nápojů. V této sekci se zaměříme na různé odrůdy Citrusu Sinensis, jejich charakteristické vlastnosti, chuťové nuance a mnohostranné využití.

Blond Orange

Je odrůda citrusového stromu, která je známá svými sladce chutnajícími plody a výrazným citrusovým aroma. Plody jsou středně velké až velké s hladkou, tenkou slupkou. Mají kulatý tvar a světle žlutou až oranžovou barvu, která dala odrůdě její jméno. Dužina je šťavnatá, sladká a má výrazné citrusové aroma.

Sweet Orange

Citrus Sweet orange je odrůda citrusového stromu známá svými sladkými a šťavnatými plody. Produkuje středně velké až velké plody s tenkou a hladkou slupkou. Mají kulatý tvar a oranžovou až červenooranžovou barvu. Dužina je sladká, šťavnatá a bez semínek, což činí tuto odrůdu ideální pro přímou konzumaci. 

Plody Sweet orange dozrávají obvykle v podzimních a zimních měsících. Jejich sladkost a chuť se zvyšují, jakmile dosáhnou plné zralosti na stromě. 

Stromy mají středně rychlý růst a dosahují střední až velké velikosti. Mají hustou korunu s lesklými, tmavě zelenými listy.

Tarocco orange

Tento druh citrusu produkuje středně velké až velké plody s tenkou a hladkou slupkou. Barva slupky je žlutooranžová a na polovině povrchu může být načervenalá. Co dělá tuto odrůdu výjimečnou, je jejich dužina, která je intenzivně oranžová až červená. Tato červená pigmentace dužiny je známkou bohatého obsahu antioxidantů, což přispívá k vynikající chuti a zdravotním výhodám. Řadí se také mezi druhy citrusů nejbohatší na vitamín C – až 90 mg na plod. Dužina je bez pecek. 

Plody dozrávají obvykle v zimních a jarních měsících. Zralé plody mají nejlepší chuť, a proto se doporučuje nechat je co nejdéle zůstat na stromě. 

Stromy mají střední velikost a rostou s hustou korunou s lesklými, tmavě zelenými listy.

Bitter orange

Tento druh hořkého pomeranče je znám i pod jinými, typicky italskými názvy – Pomarancio, Arancio forte a Melangolo. Plody jsou středně velké až velké, s hrubou a hrbolatou slupkou. Slupka je zbarvena do žlutooranžové až tmavě oranžové barvy. Dužina je hořká, odtud také název „Bitter orange“. 

Tato odrůda je známá právě díky své hořké chuti, která ji odlišuje od jiných citrusů. Tato hořkost z ní činí vhodnou pro využití v různých kulinářských receptech a tradičních léčivých přípravcích.

 

Hořké pomerančovníky se často využívají jako zdroj hořkého příchutí ve vaření a pečení. Plody se používají k přípravě hořkých pomerančových marmelád, likérů, hořkých pomerančových olejů a výtažků. Listy a květy stromu se také používají k výrobě bylinných čajů a tradičních léčivých přípravků.

Red orange

Plody Red orange jsou středně velké až velké, s hladkou a tenkou slupkou. Co dělá tuto odrůdu výjimečnou, je jejich dužina, která je intenzivně červená. Tato červená barva dužiny je způsobena vyšším obsahem antioxidantů, zejména karotenoidů, které jsou prospěšné pro zdraví.

Má sladce-kyselou chuť s jemnou ovocnou sladkostí. Dužina je šťavnatá, s lehkou citrusovou vůní. Je o něco méně kyselá než jiné odrůdy pomerančů, což ji činí příjemnou pro konzumaci a použití ve všech typech citrusových pokrmů.

 

Plody dozrávají obvykle v zimních až jarních měsících a jsou vhodné pro přímou konzumaci, šťávy, dezerty, saláty a různé další citrusové pokrmy. Červená dužina přidává do pokrmů vizuální atraktivitu a lákavost.

variegated_orange

Variegated orange:

Citrus Variegated orange neboli kadeřavý pomeranč je odrůda citrusového stromu, která se vyznačuje svým unikátním zbarvením listů a atraktivním vzhledem.

Tento druh má listy s neobvyklým kadeřavým vzorem a kontrastním zbarvením. Listy jsou obvykle zelené s bílými nebo krémovými pruhy nebo skvrnami, což dodává stromu výrazný vzhled a estetickou hodnotu.

 

Středně velké plody jsou světle žluté se zelenými pruhy na slupce.

Washington navel orange

Tato odrůda citrusového stromu se vyznačuje svými sladkými plody, snadnou loupatelností a vynikající chutí. Plody jsou středně velké až velké, kulatého tvaru s hladkou a tenkou slupkou. Slupka je oranžově zbarvená a snadno se loupe. Co dělá tuto odrůdu výjimečnou, je přítomnost malého „hlavního pupku“, které je nejvíce vyvinuté na jedné straně, a které poskytuje jedinečnou strukturu a snadný přístup k dužině.

Chuť plodů je o mnoho méně kyselá než u jiných odrůd pomerančů, což ji činí velmi oblíbenou pro přímou konzumaci a šťávu. Plody dozrávají v zimních až jarních měsících.

Stromy mají hustou korunu s tmavě zelenými, lesklými listy, které dodávají stromu atraktivní vzhled.